Enllaçats

Enllaçats

dimarts, 11 de novembre del 2014

La classe al dia: 10/11/2014

Bon dia!

ORTOGRAFIA: Ahir vàrem fer classe intensiva de diftongs i accentuació de paraules, que ho trobareu al llibre al T.6, 7 i 8.

El diftong és el contacte entre dues vocals que formen part de la mateixa síl·laba. Una síl·laba normalment està formada per una consonat i una vocal, però també podem trobar dues vocals juntes. Ex: ai/gua

Els diftongs més comuns en català són els anomenats decreixents. És a dir, vocal forta (a, e, i, o, u) més una vocal dèbil (i, u). Truc per recordar-vos-ne: quan queis (caieu) a terra segur que deis ai! i no separau les vocals. Dons bé, sempre que trobeu una vocal seguida d'una i o una u, segurament teniu un diftong i no heu de separar les vocals.

Per aquest motiu, perquè au és un diftong, verbs com vàreu, anàreu, menjàveu, s'accentuen, perquè són paraules planes que no acaben ni en vocal, -as,-es,-is, -os, -us, -en, -in.

En canvi, si trobau la paraula ciencia, té un total de 4 síl·labes perquè no hi ha diftong enlloc, i per tant, és una paraula esdrúixola i les esdrúixoles s'accentuen sempre.

I què passa quan hi ha 3 vocals juntes?
1. Si enmig teniu una i o una u, aquesta actuarà de semiconsonant i s'ajuntarà amb la vocal de la dreta: re/ia, fe/ia (aquí, i només en aquest cas, ia formen un diftong creixent, i fixau-vos que un truc per reconèixer-lo és que va precedit de vocal).
2. En el cas de suau, el diftong és -au, per tant se separa su/au, i en aquest cas teniu el diftong de sempre, el decreixent, i per això no s'accentua, perquè teniu una paraula aguda que no acaba ni en vocal, ni -as, -es, -is, -os, -us, -en, -in. 

Òbviament, en les paraules amb gu o qu no podeu separar mai les vocals: quo/ti/di/à, gue/rra, pin/güí, etc.

Cap on van els accents?
à (obert),  í, ú (tancats). La e i la o poden tenir els dos i depèn de la pronunciació: cafè, ciència, perquè (fixau-vos que aquí ho pronunciam vocal neutra) / també, aniré; però, allò / camió, carreró.  

Finalment, em queda recordar-vos que els monosíl·labs no s'accentuen mai, només quan són diacrítics, és a dir, per diferenciar-se d'altres paraules, tal com passa en moltes altres paraules en general. Ho veurem la setmana que ve.

EO: per parelles férem una pràctica per a l'examen.

TASCA: feis tot el T.7 (a classe posarem èmfasi en l'accentuació i alguns exercicis de morfosintaxi (indefinits), i la part d'accentuació del T.8. Aquesta setmana no teniu expressió escrita.

Salut i anau practicant tot el que hem vist fins ara. No podeu perdre temps! Ànims i força!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada